Uncategorized

Bersalin melalui pembedahan tidak sakit?

Jika kita mendapat perkhabaran hamil, kebanyakannya akan tersenyum lebar. Tambahan pula, yang menanti sekian lama kehadiran cahaya mata. Tapi apabila cukup tempoh kehamilan, ada perkara yang merisaukan pula, sama ada anak akan lahir secara normal ataupun pembedahan. Kecut perut juga kan. Selalu kita bayangkan kalau bersalin melalui kurang sakit. Ye la, kita dibius jadi takde la rasa sangat sakit tu kan?

Masalahnya, betul ke tidak sakit kalau bersalin melalui pembedahan? Ramai yang salah faham sebenarnya bersalin melalui pembedahan lebih sakit kerana perut kita dibelah untuk keluarkan bayi. Dan kesakitan lebih terasa selepas pembedahan.

Penjagaan luka pembedahan perlu diberi perhatian, risau-risau luka terbuka. Hubungan dengan anak juga terbatas kerana menahan sakit di perut. Dan antara penderitaaan yang ditakuti juga ialah sukar membuang air besar.

Jadi, jika ditakdirkan anda perlu melahirkan anak secara pembedahan. Janganla bersedih pula. Jika ibu dan anak selamat dah syukur sangat kan. Tapi apa yang perlu anda buat adalah pastikan luka pembedahan itu cepat sembuh dan kering.

Cara untuk Keringkan Luka dengan Cepat

1.Cuci luka dengan betul setiap kali selepas mandi

2. Bersihkan luka dengan alkohol 2-3 kali sehari

3. Selepas bersih, sapu antibiotik pada kawasan luka

4. Tutup luka dengan balutan yang dibekalkan oleh hospital

kredit : cepatsihat.com

Selain penjagaan luka ini, anda juga boleh cuba amalkan supplement supaya luka anda cepat kering. Apabila luka cepat kering, aktiviti harian juga dapat berjalan dengan lancar.

Antara supplement yang terkenal dengan fungsi nya untuk mengeringkan luka dengan cepat ialah VIVIX SHAKLEE. Vivix Shaklee kaya dengan antioksida dan sangat membantu mengeringkan luka dan yang lebih menarik ia memberi tenaga kepada ibu semasa dalam pantang.

Jom dapatkan vivix sekarang. Hubungi saya segera. Free COD di sekitar IPOH juga.

Pengedar Shaklee yang Dipercayai,

Izzati Ramlee
012-4701404
Shaklee ID : 1074222
Kawasan COD : IPOH
Pos seluruh Malaysia

Facebook : https://www.facebook.com/nurulizzati.ramlee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge