Uncategorized

Haid Tidak Teratur Tanda PCOS. adakah PCOS merbahaya?

Awal- awal aku berjumpa doktor untuk ikhtiar hamil, doktor pakar tu kata aku ada masalah PCOS. Terkejut juga aku dan suami. Apa kebenda tu. Itu la first time dengar PCOS. Sebenarnya, ramai sebenarnya tidak tahu apa itu PCOS.

PCOS ialah Polycystic ovary syndrome (PCOS) atau dalam Bahasa mudahnya ketidakseimbangan hormon. PCOS Adalah sindrom yang mempengaruhi ovari dan ovulasi. Terdapat cyst di ovari, dan telur tidak matang untuk diovulasikan .Jika ovari dan ovulasi tidak berfungsi secara normal macam mana nak mengandung kan. Di bawah ni zati ada tunjukkan beza ovari normal dengan ovari pcos.

Wanita dengan masalah PCOS ni menghasilkan jumlah hormon lelaki yang lebih banyak daripada sepatutnya. Hormon estrogen dan progesteron yang tidak seimbang menyebabkan gangguan haid terjadi.

Sebenarnya tanda anda penghidap PCOS ada banyak. Selain haid tidak teratur, tumbuh bulu di muka dan badan, sakit senggugut yang teruk, masalah kesensitifan insulin dan jika tiada usaha untuk ubati dan atasi masalah PCOS ni, untuk tempoh jangka panjang ia boleh menyebabkan penyakit kencing manis dan sakit jantung.

Macam kes zati, antara tanda ketara adalah masalah haid. Dan benda tu terjadi selepas kahwin. Mula- mula memang ingat gangguan hormon selepas kahwin. Tapi bila dah berlanjutan sehingga setahun dua, I know, something wrong. Siapa tak frust bila doktor tu bagitau ada PCOS. Rasa gelap dunia nak ada anak. Tapi setiap masalah mesti Allah sediakan penyelesaian die kan.

Bila doktor kata zati ada pcos tu, doktor bagi ubat untuk rawat masalah tu. tau tak ubat apa? ubat kencing manis. ye, percaya la. Kenapa ubat kencing manis? Sebab kencing manis ada kaitan dengan hormon. Jadi ubat tu berfungsi untuk stabilkan balik hormon kita.

Tapi sangat bermasalah makan ubat itu jika kita takde kencing manis. memang die nak stabilkan hormon kita tapi side effect dia teruk sangat untuk zati. Bila makan je mesti rasa loya yang teramat sangat. Loya itu macam orang tengah alah mengandung. Jadi tak lama zati makan ubat tu, zati buat keputusan jumpa doktor lain.

Banyak lagi ikthiar lain untuk hamil. Antaranya,zati makan supplement. Alhamdulillah hasil konsisten. haid dah kembali normal. Walaupun tak betul betul normal tapi sangat sangat berbeza. Jika dulu setahun sekali atau dua kali je datang period, sekarang sebulan sekali InsyaAllah datang.

Banyak lagi nak cerita ni perjalanan ttc zati. teruskan membaca ye. terima kasih. Jika berminat nak dapatkan supplement macam zati makan boleh wasap atau call zati. =)

Izzati Ramlee, 012-4701404

Pengedar Shaklee Ipoh


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge