Uncategorized

Makan Soya Punca Kanser? Jom Kenali Jenis-Jenis Soya

Seringkali kita mendengar orang berkata makan soya menyebabkan cyst, kanser dan macam macam lagi. Sebenarnya, ada beberapa jenis soya di pasaran.

Beza Soya Soya Yang Ada Di Pasaran

Pelbagai produk soya di pasaran seperti air soya, tauhu, tempe dan sebagainya. Soya juga terdapat dalam bentuk tepung seperti protein soya (soy protein). Malah, Soy protein juga mempunyai banyak kategori, antaranya soy protein concentrate, textured soy protein dan soy protein isolate.

Apakah beza antara 3 jenis soy protein ini?

Soy protein concentrate

Protein soya yang diasingkan dari bahan larut air dan lemak dari serbuk kacang soya. Kandungan protein dalam soy protein concentrate dalam 65% dan ia masih ada rasa soya kerana karbohidrat di dalamnya masih ada.

Soy protein isolate

Merupakan soy protein concentrate yang diasingkan karbohidrat daripadanya, menjadikan ia adalah protein soya paling ‘pure’ dengan kandungan protein lebih kurang 90%.

Textured soy protein

Merupakan protein soya yang melalui proses extrusion yang mana menjadikan teksturnya menjadi padat dan kasar.

Perbezaan proses yang dijalankan ke atas soya-soya ini memberi seribu perbezaan terhadap kesan-kesan langsung dan kesan sampingannya. Malah, soy protein isolate juga dihasilkan dengan proses berbeza yang turut memberi kesan kepada khasiat dan kandungan phytonutrien dalam soya tersebut.

Dimanakah kita boleh dapatkan soy protein isolate ?

Shaklee ada mengeluarkan soy protein isolate yang berkualiti tinggi. Soya memang memberikan banyak manfaat kepada tubuh badan anda tapi pastikan anda pilih soya yang selamat. Jangan disebabkan minum soya anda berisiko diserang kanser!

 

Hubungi saya segera. Free COD di sekitar IPOH juga.

Pengedar Shaklee yang Dipercayai,

Izzati Ramlee
012-4701404
Shaklee ID : 1074222
Kawasan COD : IPOH
Pos seluruh Malaysia

Facebook : https://www.facebook.com/nurulizzati.ramlee

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge