Ostematrix

Sakit Gigi sehingga Perlukan Rawatan Akar Gigi

Dalam bulan November 2016, tiba tiba sakit gigi.. memang sakit sangat sangat. mula mula cuba tahan tapi makin lama makin teruk.. akhirnya tewas juga pergi dentist.. pergi klinik kerajaan, memang macam kritikal siap xray gigi..Dr kata kena buat rawatan akar.. OMG!! kena buat appoinment dalam bulan Januari 2017 baru dapat buat..takpela free kan.. =) tapi Dr bagi antibiotik dan tahan sakit. Alhamdulillah hilang sakit..

Balik je rumah, google apa itu rawatan akar???
Rawatan akar (rawatan endodontik) merupakan rawatan alternatif bagi gigi yang telah rosak teruk di mana tisu pulpa telah dijangkiti atau telah mati. Rawatan ini dijalankan supaya gigi tidak perlu dicabut terus.

          root canal tools

Alat kikir endodontik merupakan alat yang digunakan untuk cuci salur dalam gigi. Macam gerudi sebab nak pastikan salur akar betol-betol bersih.

Ciri-Ciri Gigi Yang Memerlukan Rawatan Akar

  • Gigi yang rosak teruk atau mempunyai tampalan yang besar hingga melibatkan lapisan pulpa.
  • Gigi yang telah mati (non-vital)
  • Gigi yang mempunyai tampalan besar dan diindikasikan untuk pembuatan korona kadang-kadang perlu rawatan kanal akar dilakukan terlebih dahulu untuk peletakan tiang dan teras.

Apakah Akibat Jika Rawatan Salur Akar Tidak Dibuat?

  • Ketidakselesaan atau kesakitan akan bertambah teruk
  • Jangkitan atau nanah akan terjadi pada gigi tersebut
  • Gigi mungkin terpaksa dicabut dan kebiasaannya kehilangan gigi memerlukan penggantian.
Ok scary!!!Appoinment yang bulan 1 ditunda ke bulan 2, pastu ditunda ke bulan 3. atas beberapa masalah tak dapat dielakkan. Dr yang uruskan saya ada meeting ke apa ntah, tak ingat pula. Bila tiba masanya untuk buat rawatan akar tu, saya pun menyerah diri ke doktor gigi.. Doktor pun start cek gigi yang haritu nampak rosak..Tiba tiba Dr kata,”eh gigi awak nampak ok dah.. gusi pun tak sakit dah.. tak perlu buat la rawatan akar sambil mengetuk ngetuk cek kekuatan gigi dan gusi” ..diriku jadi terpinga pinga..hah tak perlu!!! seronok sangat!! Dr hanya polish ja.. Nurse yang dah prepare barang untuk buat rawatan pun terkejut tak jadi buat… 

Bila pikir-pikir balik saya memang konsisten makan OSTEMATRIX sejak bulan 1.Ostematrix Shaklee kaya dengan kalsium , Vitamin E dan macam macam lagi dan berjaya menguatkan kembali gigiku sehingga rawatan akar dibatalkan..syukur!! 

Jadi sesiapa yang ada masalah gigi terus pergi dapatkan rawatan Dr. Dan saya sangat cadangkan makan juga OSTEMATRIX ..sangat berkesan tau..Whatsapp atau call je saya 012-4701404..  penghantaran di sekitar IPOH dan pos laju seluruh Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge