Vivix

Tekanan darah tinggi bahaya atau tidak?

Penyakit darah tinggi sering menyerang di kalangaan masyarakat kita. Walaubagaimana pun, ramai yang tidak menyedari mereka sebenarnya menghidap darah tinggi. Ini kerana, penyakit darah tinggi tidak menunjukkan simptom yang ketara selama beberapa tahun. Anda rasa sihat walaupun sebenarnya tekanan darah anda tinggi.

Golongan mana yang mudah Menghidap Darah Tinggi?

Secara puratanya, sekitar 10-20 % penduduk diserang penyakit darah tinggi. Sesiapa pun boleh diserang terutama sekali yang berat badan berlebihan, keturunan, merokok, tekanan atau apabila usia melebihi 50 tahun.

Darah tinggi juga dikenali sebagai penyakit tersembunyi. Jarang sekali penghidapnya mengalami tanda tanda yang ketara seperti sakit kepala, hidung berdarah, atau sesak nafas. Hanya satu cara sahaja untuk mengetahui sama ada tekanan darah anda normal atau tidak iaitu dengan bertemu DOKTOR. Sila dapatkan rawatan segera jika disahkan darah tinggi kerana jika dibiarkan secara tidak terkawal, ianya boleh merosakkan organ organ penting seperti jantung, otak dan ginjal. Ia boleh menyerang jantung sehingga menyebabkan jantung menjadi sakit dan lemah. Tekanan darah tinggi juga merupakan penyebab utama kepada STROK. Jadi, tekanan darah tinggi sangat bahaya jika tidak dikawal.

Apa itu Tekanan Darah Tinggi?

Tekanan darah yang normal apabila tekanan darah sistolik <140 dan diastolik <90. Tekanan darah anda dianggap tinggi jika bacaan melebih 140, 90. Walaubagaimanapun, jika tekanan darah sistolik 120-139 dan diastolik 80-89 ia sudah dwanggap pre-tekanan darah tinggi dan semestinya memerlukan perubahan cara hidup dan pengendalian stress secara berkesan agar tekanan darah kembali normal.

Langkah-langkah untuk Turunkan Tekanan Darah

  1. Kurangkan penggunaan garam dalam makanan
  2. Kurangkan pengambilan kolesterol dan lemak dalam makanan.
  3. Makan ubat seperti yang dinasihatkan oleh doktor.
  4. Banyakkan bersenam
  5. Sentiasa tenangkan fikiran
  6. Henti merokok
  7. Henti pengambilan alkohol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge